Gonartroza


Gonartroza - Generalitati

Una din bolile care apare foarte des si in care suntem solicitati sa ajutam prin tratamentele noastre este gonartroza. De aici trag concluzia ca boala aceasta este foarte raspandita si ca reprezinta o adevarata problema de sanatate pentru multi oameni, deoarece, netratata la timp, poate duce la invaliditate. Si este extrem de rau si neplacut sa nu te poti misca, sa nu te poti deplasa, sa nu te poti intretine singur si sa ai nevoie de ajutorul altcuiva .
 
De aceea trag un semnal de alarma si pe aceasta cale: nu amanati si veniti sa va tratati aceasta problema de sanatate la timp! Altfel, ea poate deveni o reala problema si poate duce chiar la handicap .
 

Gonartroza - Cauze

Exista mai multe cauze ale acestei boli, dar aici vreau sa mentionez in mod special una dintre ele: greutatea in plus, supraponderea sau chiar obezitatea.
Si acest lucru nu-l spun din tratatele de medicina , ci din observatia pe care o fac zi de zi in cabinetul meu. Vad mereu cum oamenii, prin multele kilograme in plus pe care le poarta, isi fac praf articulatiile genunchiului. De aceea le spun si pe aceasta cale celor care au probleme cu greutatea: pentru a avea rezultate foarte bune la tratamente, este necesar sa slabiti.
 
Alte cauze care duc la gonartroza sunt reprezentate de efortul mare si prelungit si de expunerea la intemperii: frig, umezeala, curenti de aer, aer conditionat.
 
Un rol important este reprezentat de factorul genetic: se mosteneste predispozitia de a face gonartroza . Daca mai apar si factorii externi, boala se declanseaza si avanseaza.
 
Mesajul meu este acela ca boala se poate trata daca va prezentati la timp la medic! Va rog nu amanati, deoarece in acest caz recuperarea este mult mai grea si mult mai anevoioasa.
 

Gonartroza - Simptome

Primul simptom care anunta o artroza, o gonartroza , sunt cracmentele sau acele pocnituri pe care nu le luam in seama. Daca am face tratament inca din aceasta faza, s-ar evita multe necazuri si multa suferinta .
 
Durerea este principalul simptom. Ea este ceea ce ne aduce la medic. Aceasta din pacate ! Nu ar trebui sa fie asa, ci ar trebui sa facem tratamente preventive.
La inceput durerea apare la efort, la mers si la statul in picioare. Treptat durerea apare si in repaus si chiar noaptea, cand devine o reala problema, deoarece persoana in cauza nu se mai poate odihni.
 
Urmeaza scaderea mobilitatii articulare, tot mai mult, pana la imposibilitatea pacientului de a se misca.
 
Apoi modificarea formei articulare: articulatia poate sa fie umflata mai putin sau mai mult, mergand pana la deformarea ei. Poate exista o acumulare de lichid intra si periarticular: hidartroza.
 
Specific pentru gonartroza este aparitia chistelor Baker in spatele genunchiului, in regiunea popliteala. Consecinta este aparitia durerii in spatele genunchiului. Aceasta de multe ori este resimtita ca o apasare sau o strangere, desigur cu limitarea posibilitatii de a indoi genunchiul.
 

Gonartroza - Diagnostic

In Centrul Medical Medreflex Line, diagnosticul in bolile degenerative osteo-articulare, deci si in cazul gonartrozei, se face prin scanare termografica si ultrasonografica. Acolo unde este nevoie, apelam si la alte metode imagistice, de la caz la caz . Termografia si ultrasonografia ofera foarte multe informatii extrem de importante pentru tratamentul necesar in aceste afectiuni degenerative.
In functie de situatie, recomandam si analize medicale de laborator.
 
Ceea ce este de asemenea foarte important , este faptul ca prin aceste doua metode imagistice: termografia si ultrasonografia, se pot urmari efectele tratamentelor aplicate.
 

Gonartroza - Tratament

Obiective urmarite:
  • Refacerea mobilitatii articulare 
  • Refacerea tonusului musculaturii implicate in articulatia genunchiului 
  • Mai important ca orice: refacerea in doza cat mai mare a structurii cartilajului articular care este distrus in grade diferite, in functie de vechimea bolii .
  • Refacerea stabilitatii articulare .
  • Redobandirea de catre pacient a capacitatii de a umbla si a-si desfasura viata in mod normal.
In Centrul Medical Medreflex Line aplicam mai multe metode de tratament care se dovedesc foarte eficace. Avem insa o solicitare: ca pacientii nostri sa vina la timp si sa nu astepte pana cand nu mai pot si pana cand pragul terapeutic, adica momentul pana la care gonartroza se poate trata, sa fie depasit. In acel caz recuperarea este extrem de grea .
Toate informatiile legate de boala, de stadiul bolii, despre sansele de recuperare si despre tehnicile de tratament care vor intra in compozitia unei sedinte de tratament, le veti primi in urma scanarii termografice si ultrasonografice .
 
Va invit si va astept la tratament! Din inima!
 
Informatii si programari la tel: 0742014644 de luni pana vineri intre orele 8.00 - 20.00.
 
Dr. Petre Muresan