Toate informatiile de care aveti nevoie pentru a deveni constienti de importanta unui diagnostic corect in cazul coxartrozei, si de importanta prezentarii cat mai rapide la doctor pentru un tratament corect.
Informatii despre coxartroza

COXARTROZA este un proces degenerativ la nivelul structurilor care compun articulatia soldului (articulatia coxo-femurala). COXARTROZA poate afecta doar o parte a soldului (coxartroza unilaterala) sau poate afecta ambele jonctiuni ale soldului (coxartroza bilaterala).

Ca si in cazul altor articulatii, elementul de baza al articulatiei coxo-femurale este cartilajul hialin. Acesta se afla intre oasele bazinului si femur si actioneaza ca o protectie in timpul miscarii, pentru a reduce frecarea oaselor.

Cartilajul articulatiei este format in proportie de 95% din apa si matrice cartilaginoasa extracelulara, iar restul de 5 % din condrocite. Aceste condrocite sunt niste celule cu functie speciala si au cel mai lung ciclu celular dintre toate celulele organismului. Din acest motiv, din pacate ele au si cel mai lung ciclu de refacere. Odata distrus, erodat, cartilajul hialin se reface foarte greu. Daca solicitarile prea mari la care este supusa incheietura coxo-femurala sunt prezente o perioada mai lunga de timp, acest cartilaj nu are posibilitatea sa se refaca in acelasi ritm in care este erodat, si in timp poate sa apara ceea ce numim COXARTROZA, adica pierderea partiala sau totala a cartilajului care protejeaza oasele din zona bazinului. In cazul acestei afectiuni este foarte important ca boala artrozica sa fie tratata cat mai repede posibil, inca din stadiile incipiente.

Simptomele coxartrozei

COXARTROZA se caracterizeaza prin aparitia unei rigiditati la nivelul articulatiei soldului afectat, stare care se accentueaza treptat. In aceasta faza pot sa fie auzite mici pocnituri la nivelul articulatiei in timpul miscarii. Ca urmare a acestui fapt, scade gradul de mobilitate si posibilitatea de deplasare a persoanei afectate. Deabia dupa o anumita perioada de la debutul bolii apare si durerea, care poate fi localizata la nivel inghinal, la nivelul fesei, sau poate fi resimtita pana la nivelul genunchiului. Acest lucru poate ingreuna diagnosticul coxartrozei deoarece pacientul poate relata doctorului simptome care se intalnesc si in cazul gonartrozei. Este nevoie de stabilirea unui diagnostic foarte precis, pentru a se putea face un tratament corespunzator bolii reale.

In fazele mai avansate ale COXARTROZEI durerea devine simptomul principal, la inceput ea fiind prezenta in timpul mersului, iar apoi, odata cu trecerea in stadii mai avansate ale bolii, durerea este prezenta si in repaus. Dimineata, primii pasi pot fi insotiti de o durere foarte mare, apoi pe masura ce se continua miscarea, durerea poate sa se amelioreze. Daca la inceput durerea apare doar ziua, in stadii mai avansate durerea poate sa apara si noaptea, acesta fiind un simptom de agravare a bolii. 

Daca boala nu este tratata corespunzator, procesul degenerativ avanseaza. Datorita scaderii cantitatii de lichid intraarticular si subtierii cartilajului articular ca urmare a degradarii lui, piciorul afectat se scurteaza si apare schiopatatul.

Diagnosticul corect in coxartroza

Pana nu demult, singura metoda de diagnostic in cazul coxartrozei era cea radiologica. Radiografia prezinta insa dezavantaje, printre care cele mai importante sunt acelea ca iradiaza, nu se poate repeta ori de cate ori e nevoie si nu poate fi aplicata oricarei categorii de bolnavi si in orice situatie.

Centrul medical MEDREFLEX LINE din Cluj Napoca va propune o metoda foarte eficienta de diagnostic, care poate fi folosita in orice moment, ori de cate ori e nevoie si la orice categorie de pacienti, inclusiv la femeile insarcinate. Metoda de diagnostic se bazeaza pe scanarea termografica, dublata de o scanare ultrasonografica. Informatiile oferite de cele doua metode de investigare permit stabilirea unui diagnostic corect,  duc la identificarea stadiului in care se afla boala si ajuta la stabilirea tratamentului de recuperare medicala corespunzator. Fiecare din cele doua tipuri de scanari poate fi folosita si separat, insa folosite impreuna cresc corectitudinea diagnosticului si permit stabilirea celei mai eficiente strategii de tratament.

 

Imagini termografice coxartroza

articulatie coxo-femurala dr. normala

coxartroza la articulatia dreapta
   

articulatia coxo-femurala sanga: normala 

articulatia coxo-femurala stanga: coxartroza

 

Tehnica de diagnostic folosita in centrul nostru medical, prin combinarea celor doua metode imagistice, creste foarte mult precizia diagnosticului si aduce date foarte valoroase, utile in tratament si in urmarirea tratamentului pe parcursul derularii acestuia.

Imagine ecografica a articulatiei coxo-femurale - coxartroza
Imagine coxartroza - scanare ecografica

Tratamentul naturist al coxartrozei

Si in cazul acestei boli, ca de fapt in cazul majoritatii afectiunilor, este foarte adevarat principiul ca este mult mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi. Termograful ne ajuta foarte mult in acest sens, deoarece este capabil sa depisteze coxartroza intr-un stadiu incipient, in care pacientul nu este constient de existenta nici unei probleme, deoarece simptomele dureroase nu se manifesta inca. Ar fi foarte bine ca atunci cand termograful sesizeaza predispozitia de a face coxartroza, pacientul sa faca un tratament de intretinere a articulatiei coxo-femurale si sa previna in acest fel instalarea coxartrozei.

Din pacate primele indicii si simptome de coxartroza sunt de regula ignorate, lucru care nu face altceva decat sa permita bolii sa avanseze in stadii mai greu de tratat. In functie de aceste stadii de evolutie a coxartrozei se stabileste si schema de tratament care trebuie urmata si numarul de sedinte de recuperare medicala necesare.

In Centrul medical MEDREFLEX LINE aplicam un  tratament al coxartrozei in care intervin sedinte complexe de recuperare medicala compuse din reprize de reflexoterapie, kinetoterapie si masaj  medical, urmate de infiltratii cu produse homeopate prin tehnica mezoterapiei. Aceste infiltratii au rolul de a ajuta la regenerarea cartilajului hialin distrus de coxartroza.  
 

IMPORTANT DE RETINUT:
Singura metoda prin care se poate obtine calmarea durerii in mod real (si nu doar pe durata efectuarii tratamentului), si de fapt singura cale prin care se obtine ameliorarea miscarii pana la redobandirea in intregime a libertatii de deplasare, este cea prin care se reuseste regenerarea cartilajului articular distrus. Aceasta regenerare nu este posibila prin simple sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, asa cum sustin unii terapeuti. Aceste metode sunt eficiente in vindecarea coxartrozei insa nu sunt suficiente. In cadrul centrului medical Medreflex Line am pus la punct de-a lungul anilor metode foarte eficiente de tratament, care dau rezultate pentru pacienti, cu efect pe termen lung si foarte lung.

Trebuie precizat faptul ca acest cartilaj are propriul sau ritm de regenerare. Nu putem grabi procesul de refacere,  de aceea este extrem de important sa va prezentati cat mai repede la medic pentru a efectua o prima sedinta de scanare termografica. In cazul unei coxartroze avansate si a unui cartilaj foarte degradat, durata refacerii este mai lunga si durerea pe care trebuie sa o suportati este de mai mare intensitate si de mai lunga durata.

De aceea va adresez si aici indemnul: NU AMANATI, prezentati-va la medic, faceti un tratament corect de recuperare medicala, corespunzator stadiului in care se gaseste boala, si veti vedea ca recuperarea este posibila.
 

Dr. Petre Muresan
Centrul medical Medreflex Line - Cluj Napoca